Çocuklarda Anafilaksi (Ağır Alerjik Reaksiyon)
Anafilaksi ağır alerjik reaksiyon olarak tanımlanır. Çocuklarda en sık anafilaksi nedeni besin alerjileridir. Diğer sık görülen nedenler ise ilaçlar ve böcek sokmalarıdır. Anafilakside en az iki ayrı sistem bulgusu mevcuttur. Anafilaksi sorumlu alerjene maruz kalmayı takiben dakikalar içinde gelişebilir.
Cilt;
Kızarıklık, kabarıklık, yüzde, gözlerde,dudaklarda ,el-ayak, genital bölgede şişlikler
Solunum sistemi;
Burun akıntısı, hapşırık, nefes darlığı, öksürük, hırıltı, hışıltı
Dolaşım sistemi;
Halsizlik, tansiyon düşmesi, bayılma, ağır durumlarda şok
Sindirim sistemi;
Yutma zorluğu, kusma, ishal, mide krampları
Tedavinin en önemli basamağı ADRENALİN dir. Yaşam kurtarıcı olan adrenalin kas içine yapılmalıdır. Anafilaksi ani gelişen bir durum olduğu için sağlık kuruluşuna başvuracak vakit olmayabilir. Bu nedenle hastaların veya ailelerinin kendilerinin uygulayabileceği hazır adrenalin otoenjektörleri mevcuttur. Hastalar ve aileleri bu otoenjektör kullanım eğitimlerini hekimlerinden almalı ve belli aralıklarla tekrar etmelidir.
Anafilaksiye neden olabilecek alerjenler mutlaka detaylıca araştırılmalıdır. Tesbit edilen alerjenden kaçınma ve etiket okuma (besin alerjisi için) oldukça önemlidir. Arı alerjisine bağlı anafilakside aşı tedavisi ile başarılı sonuçlar alınmaktadır.
Anafilaksi geçiren hastaların üzerlerinde alerjilerini gösteren bir belirteç (bileklik, kolye vb) taşımaları gereklidir. Ayrıca anafilaksi eylem planlarının da takip eden hekim tarafından hazırlanması önem taşımaktadır.